Sosyal Medya

Güncel

2016 için ‘Güvenlik Zirvesi’

Münih'te dün gece geç saatlere kadar süren Suriye toplantısından bir gün sonra bu kez önemli başkentlerden dışişleri bakanları ve devlet başkanları, Güvenlik Konferansı'nda bir araya geliyor. Gündemde Suriye, göç krizi ve IŞİD var.



50 ülkeden 30 devlet ve hükümet baÅŸkanı ile 70 dışiÅŸleri ve savunma bakanının katılacağı toplantıda öne çıkan konular bu yıl Avrupa’ya sıçrayan sığınmacı krizi, Suriye’deki savaÅŸ, IŞİD tehdidi, Afrika’da istikrar ve siber güvenlik tehdidi olacak.

Pazar günü sona erecek olan, dünyadaki güvenlik tehditleri ve bunlara karşı atılacak adımların konuÅŸulacağı konferansa Türkiye’den DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu katılıyor. ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Rusya BaÅŸbakanı Dimitri Medvedev ve DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif, Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi, Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Cubeyir, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı Mesud Barzani, Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev, Ãœrdün Kralı Abdullah, Ukrayna CumhurbaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko, Fransa, Ä°ngiltere ve Almanya’nın savunma ve dışiÅŸleri bakanları, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini ve BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura da toplantıya katılıyor, bu isimlerden bazılarının konuÅŸma yapması da planlanıyor. Konferansta aynı zamanda Almanya, Ä°ngiltere ve Fransa baÅŸta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin genelkurmay baÅŸkanları ve istihbarat yetkilileri de yer alacak.

Toplantı sırasında bakanların ve liderlerin ikili görüşmeler yapması da planlanıyor. Bunlardan en önemlisi, Suriye’de rejimi destekleyen Rusya ve muhalifleri destekleyen Suudi Arabistan’ın dışiÅŸleri bakanlarının görüşmesi olacak. Rusya hava bombardımanıyla rejimin muhalif kontrolündeki bölgelerde ilerlemesine yardımcı olurken, Suudi Arabistan’dan da geçen hafta ‘kara birlikleri göndermeyi düşünebilecekleri’ açıklaması gelmiÅŸti. Rus BaÅŸbakan Medvedev, bu adımın çok daha büyük ve kalıcı bir savaÅŸa yol açabileceÄŸini, tarafların bir an önce müzakere masasına dönmesi gerektiÄŸini söylemiÅŸti.

IŞİD özel oturumu

PerÅŸembe günü düzenlenecek bir oturumda Ä°ngiltere, Hollanda ve AB’den istihbarat teÅŸkilatı baÅŸkanları IŞİD ile mücadeleyi tartışacak. Münih Güvenlik Konferansı hazırlık heyeti, konferanstan önce bir rapor hazırladı. Raporda, IŞİD’e katılımla ilgili rakamlara yer verildi. Buna göre OrtadoÄŸu ülkelerinden 8 bin 240 kiÅŸi, Kuzey Afrika ülkelerinden 8 bin kiÅŸi, Batı Avrupa’dan 5 bin, eski Sovyet ülkelerinden 4 bin 700, GüneydoÄŸu Asya’dan 900, Balkanlardan 875 ve Kuzey Amerika’dan 280 kiÅŸi bugüne kadar IŞİD’e katıldı.

Suriye ve göç krizi yine gündemin önemli maddesi

Toplantıda, Münih’te perÅŸembe günü düzenlenen Suriye Destek Grubu toplantısına katılan ve ‘saldırıların ve ÅŸiddetin durdurulması ve insani yardımların hızla ulaÅŸtırılması’ kararı alan dışiÅŸleri bakanları da olacak. Suriye konusu ve Esed’in geleceÄŸi, güvenlik konferansında da masaya yatırılacak.

Göçmenler için de ayrı oturumlar düzenleniyor. 2015’te hızla büyüyen göçmen akınına karşı Avrupa ülkelerinin yeterince hızlı cevap verememesi ve Avrupa BirliÄŸi’ni oluÅŸturan ilkelere ters düşecek politikalar yürütmesi, raporda eleÅŸtiriliyor.

Afrika için ise 2045 yılında nüfusunun ikiye katlanacağı ve işsizlik, kuraklık gibi sorunlarla baş edemeyen gençlerin ya radikal gruplara katılacağını ya da göç dalgasını daha da büyüteceği uyarısı yapılıyor.

2016’da beklenen en büyük 10 güvenlik tehdidi

Konferans öncesi yayınlanan raporda 2016’da dünyayı, özellikle de Avrasya bölgesini en fazla etkileme potansiyeli olan on baÅŸlığa da yer verildi:

  1. ABD ve Avrupa’nın son 70 yıldır kritik önemde olan iÅŸbirliÄŸinin zayıflaması ve OrtadoÄŸu krizlerinin bu sebeple büyümeye terk edilmesi
  2. Sığınmacı krizi ve terör tehdidi sebebiyle Avrupa’nın sınırlarını kapatması ve birliÄŸin kuruluÅŸ ilkelerine meydan okunması
  3. Çin’in dünya sahnesine öncü ve etkili bir güç olarak çıkması ve uluslararası aktörlerin buna nasıl yanıt vereceÄŸini bilmemesi (Cuma günü yapılacak bir oturumda Çin’in yeni dünya düzeninde alacağı yer de masaya yatırılacak)
  4. IŞİD ve sempatizanlarının güç kazanması, buna verilen yanıtın yetersiz kalması
  5. Suudi Arabistan’da istikrarsızlığın devamı ve gittikçe daha izole olması sebebiyle OrtadoÄŸu’da daha agresif tutum takınması
  6. Yüksek teknolojinin öneminin artması ve bunun devlet dışı aktörler tarafından kullanılması, bilgisayar sistemlerini bozan yasadışı örgütlerle nasıl mücadele edileceğinin henüz bilinmemesi
  7. Ne yapacağı tahmin edilemeyen liderler, Rus Devlet BaÅŸkanı Putin ve Türk CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan baÅŸta olmak üzere, Suudi Arabistan Kralı Selman ve Ukrayna CumhurbaÅŸkanı PoroÅŸenko da bu liderlerin arasında (Raporda Rusya’nın artan savunma ve ordu yatırımlarına da deÄŸiniliyor)
  8. Brezilya sorunu, BaÅŸkan Rousseff’in politikaları sebebiyle ülkede siyasi ve ekonomik krizin 2016’da daha da büyümesi riski
  9. GeliÅŸmekte olan piyasalara sahip ülkelerde 20162da hiç seçim olmaması, 2016’da ekonomik sorunların büyümesi riski karşısında yönetimi deÄŸiÅŸtirecek seçimlerin olmaması sebebiyle halkın sokaklara dökülmesi olasılığı
  10. Türkiye’de CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın sistemi deÄŸiÅŸtirme ve BaÅŸkanlık sistemine geçme çabası, bu sebeple tutunacağı sert siyasi tutumun ülkenin zaten sıkıntı yaÅŸayan yatırım ve ticaret alanine daha da kötü etkilemesi riski

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.